Info

Yleisimmät kysymykset pianonviritykestä

 

“Paljonko pianonviritys maksaa?”

Alkaen 150 €. Tutustu hinnastoon allaolevasta painikkeesta:

“Kuinka usein piano tulisi virittää?”

Suosittelen pianonviritystä kerran tai jopa kaksi kertaa vuodessa. On pianon kunnon, arvon ja soitettavuuden säilyyvyden kannalta tärkeää, että virittäminen olisi säännöllistä. Näin vire myös säilyy huomattavasti paremmin. Ei siis kannata lykätä viritystä siihen pisteeseen asti, että soitin on soittokelvottomassa vireessä. Suurin syy vireen vaihteluun, etenkin Suomen ilmastossa, on sisäilman kosteuden vaihtelu. Kesäisin kosteus turvottaa puuta, eli nostaa virettä, talvella taas sisäilma on kuivaa, jolloin puu kutistuu ja vire laskee.

“Kuinka kauan pianonvirityksessä kestää?”

Pianonviritys kestää 2 - 3 tuntia, joten siihen on asiakkaan hyvä varautua.

“Tarvitseeko pianonviritystä varten tehdä tilaa tai muuten valmistautua?”

Pianonviritystä varten ei tarvitse raivata paljon tilaa, kunhan pianon päältä siirretään esineet pois, jotta saan yläkannen auki. Jos pianon oikea kylki on seinässä kiinni, hankaloittaa se hieman aivan ylimpien äänien viritystä, muttei tee mahdottomaksi. Muuten ei virittäjän tuloon tarvitse varautua, kunhan pääsen ovesta sisään ja pianon ääreen.

“Häiritseekö taustaäänet pianonvirittäjää?”

Täydellistä hiljaisuutta en vaadi, “elämisen äänet” eivät häiritse työntekoa. Toki mitä hiljaisempi tila on, sitä nopeammin saan työni tehtyä. Mm. musiikki, television äänet ja imurointi häiritsevät huomattavasti enemmän kuuntelutyötä, kuin puheensorina.

"Saako pianonvirittäjältä kysyä kysymyksiä, tai seurata työntekoa, jos se kiinnostaa?”

Kerron mielelläni työn vaiheista niistä kiinnostuneille! En toki pysty virittämään ja puhumaan samaan aikaan, mutta varaan yleensä reilusti aikaa omaan aikatauluuni mm. tästä syystä. Lisäksi työnjälki on huomattavasti parempaa, kun ei tarvitse kiirehtiä. Jos kuitenkin aikataulu painaa päälle, saatan pyytää työrauhaa.

“Käyttääkö pianonvirittäjä apunaan viritysmittaria tai muita välineitä?”

Viritykseni tapahtuu 99 %:sti kuuntelemalla ja kahta säveltä vertaamalla. Tarkistan ennen työn aloitusta soittimen viritystason elektronisella viritysmittarilla (referenssinä toimii yksiviivainen A, joka on standardin mukaan joko 440 tai 442 Hz), jotta tiedän, missä mennään. Tämäkin sävel tarkistetaan lopuksi ääniraudalla, koska se on elektronisia mittareita tarkempi tapa. En siis henkilökohtaisesti käytä virityksessä apuna viritysmittareita. Tämän lisäksi tarvitaan viritysavain eli -kampi ja huopanauhaa sekä -kiiloja. Huolto- ja koneiston säätötöihin on tietenkin olemassa erikseen omat työkalunsa.

“Saakohan tätä enää soittokuntoon?”

Tätä kysymystä kuulen hyvin usein, ja vastaus on lähes poikkeuksetta, että kyllä saa. Pianot ovat rakennettu kestämään ja huollettaviksi, useimmiten jo pelkkä viritys herättää soittimen eloon. Jos soittokuntoon saaminen edellyttää kuitenkin isompia huoltotoimenpiteitä, niistä sovitaan aina erikseen ja oma käyntikertansa. Kertaakaan ei ole vielä tullut pianoa vastaan, jota en olisi saanut viritettyä!

 

Tietoa itse virittäjästä

  • Työskennellyt päätoimisesti pianoteknikkona Taideyliopiston Sibelius-Akatemialla vuodesta 2022

  • Valmistunut 2018 Helsingin konservatorion pianonvirittämisen osaamisalalta

  • Toiminimi perustettu elokuussa 2019 (Y-tunnus 302079-7)

  • Suomen Pianonvirittäjät Ry:n jäsen vuodesta 2020

  • Asuu Vantaan Nissaksessa Kehä III / Lahdenväylän kupeessa